Piskesmæld

Hvordan opstår piskesmæld?

De fleste whiplash eller piskesmældsskader, som det kaldes på dansk, opstår ved en trafikulykke og oftest, men ikke altid, i forbindelse med en påkørsel bagfra.

Udtrykket whiplash indikerer en accelerations- og decelerationspåvirkning, og det er netop det der sker. Selv påkørsel bagfra, ved en hastighed under 20km/timen, og hvor der ofte kun sker mindre skade på bilen, kan medføre stor skade på passagererne.

Dette skyldes, at energien fra kollisionen i højere grad overføres til passagererne. Mekanismerne bag hver enkel trafikulykke og personskade er altid individuelle. Derfor kræves en individuel tilgang til løsning af problemet.

Læs om almindelige symptomer på piskesmæld

Læs om akut eller kronisk piskesmæld


Stammer disse problemer udelukkende fra nakken?

Nej, de fleste symptomer skyldes ændring i hjernens kontrolmekanismer, men fordi nakken er én af hjernens vigtigste informationskilder (via muskel- og ledføler: proprioception), vil en kraftig forstyrrelse til nakken medføre ændring i hjernefunktion. 

Kan du rette problemet bare ved at behandle nakken?

I den første periode efter et piskesmæld vil nakkebehandling alene ofte være nok, men der skal ikke gå ret lang tid, før nakkens samarbejdespartnere (vores visuel og vestibulær systemer) begynder at blive påvirket, og deres indblanding vil ofte sørge, for at nakkebehandling ikke alene er tilstrækkelig.

Når problemet er kronisk (efter få uger), vil nakkebehandling ikke være nok. Dette skyldes, at i forvejen er vores rygmuskler, de såkaldte retro-oculær muskler (dem, der bevæger øjet og hjælper med at indrette øjets stilling i takt med hovedbevægelse) og vores vestibulær system (det indre øres vaterpas-mekanisme), indstilles til at arbejde sammen og tilpasse hinanden. Her er det hjernen, der skal holde styr på denne symbiose og påvirkning af det ene system, SKAL føre til kompensationer i de 2 andre. Hvis du ikke korrigerer dem alle, så vil den tilbageværende defekte system gendanne fejlene. Dette forklarer, hvorfor mange patienter, som går til behandlinger, som kun fokuserer på den ene faktor ofte ender med at ikke opleve en varig bedring.

 

Åbningstider

Mandag: 08.00 - 18.00

Tirsdag:  08.00 - 17.00

Onsdag:  08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 15.30

Fredag:   08.00 - 12.00

Weekend: www.kiropraktorvagtsyd.dk

Priser og tilskud

Se priser for behandling

Gennem den offentlige sygesikring får du automatisk tilskud til alle behandlinger ved Otterup Kiropraktik.

Du kan også få tilskud gennem:

Sygesikring Danmark

Sundhedsforsikringer