Mange forskellige årsager til smerter i lænden

Lændesmerter er et vidt begreb og dækker over en bred vifte af tilstande, lige fra kortvarige episoder, der fortager sig af sig selv i løbet af få dage, over kraftige led- og muskelirritationer med behandlingskrævende perioder  til kroniske invaliderende lændesmerter.

Nogle gange opstår lændesmerter ved en pludselig bevægelse eller et løft. Her mærkes oftest et pludseligt jag  eller et knæk  i ryggen, hvorefter man oplever smerte og stivhed over lænd og/eller baller. Smerterne kan også  udstråle til benene.

Andre gange opleves en gradvis fornemmelse af ømhed og stivhed over lænden, ofte igennem flere måneder. Der er tiltagende fornemmelse af smerter og træthed i ryggen, ofte med perioder af udstråling op og ned langs ryggen.

Årsagen til begge typer rygsmerter er den samme: Musklerne har ikke kunne støtte ryggen i en tilstrækkelig grad. Årsagen hertil kan være mangfoldige, alt fra alt for passiv livsstil til én eller anden skæv tilstand. En pludselig eller gradvis overbelastning af rygradens små led og ledkapsler forårsager lokale smerter i området. Herefter spænder musklerne i området op og forkortes. I løbet af relativ kort tid kan der opstå en ond cirkel af irriterede led, der giver stramme, ømme muskler, hvilket medfører nedsat bevægelighed, der giver smertende, irriterede led og så videre.

 

Rygsmerter – muskler, nerver og led:

Rygsmerter opstår som regel fra 3 forskellige strukturer: muskler, nerver og led.

Selvom utilstrækkelig eller asymmetrisk sammentrækning af musklerne giver største delen af rygproblemer, er det ikke selve musklerne, der forårsager de fleste `smerter`.  Her er det leddene, der sender fleste smerte signaler til hjernen. Leddene sender smerter signaler med op til 40 meter/sekund hvor musklerne sender kun op til 5 meter/sekund. Men, ledsmerter har en konsekvens for musklerne og trods hvad de fleste tror på, så hæmmer ledsmerter musklernes sammentrækning og det er netop denne tilstand, der får hjernen til at tro, at musklerne spænder. De skal nemlig arbejde stadig i svækket tilstand og det opfattes som spænding. I denne svækket tilstand, dannes myoser (lokale trykømme punkter) og den generel ømhed (mælkesyre), hvor musklen mærkes bare øm (som om man har løbet lige lidt for mange kilometer).

 

Mange mennesker, der får pludselige rygsmerter med bensmerter, frygter at de har fået en diskusprolaps.  Men hovedparten har ikke en diskusprolaps men smerter der kommer fra muskler/led omkring rygsøjlen (Referred pain). Som nævnt tidligere kan myoser også føre smerte til benet.

•                           Læs mere om diskusprolaps

•                           Læs mere om smerter i lænd, ryg og bryst i vores nyhedsbreve fra 2011

Læs om behandling ved kiropraktor

Åbningstider

Mandag: 08.00 - 18.00

Tirsdag:  08.00 - 17.00

Onsdag:  08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 15.30

Fredag:   08.00 - 12.00

Weekend: www.kiropraktorvagtsyd.dk

Priser og tilskud

Se priser for behandling

Gennem den offentlige sygesikring får du automatisk tilskud til alle behandlinger ved Otterup Kiropraktik.

Du kan også få tilskud gennem:

Sygesikring Danmark

Sundhedsforsikringer